Zoeken
  • Irene Lunter

Word op tijd assertief!

Bijgewerkt: 13 feb 2019

In films en series speur ik naar herkenbare situaties voor ons allemaal en geef tips hoe je daar (nog) beter mee om kunt gaan. In dit verhaal: hoe word ik assertief!
30 Degrees in February; die serie moet je zien! Zeker als je dol bent op Scandinavische series, maar wel een beetje klaar bent met die donkere, regenachtige beelden en gebreide kriebeltruien.

In 30 Degrees in February (op Netflix) volg je vier verhaallijnen van een aantal Zweden. Ze vertrekken allen om hun eigen redenen naar Thailand. Wat ze gemeen hebben is dat ze op zoek zijn naar geluk en het waarmaken van hun droom. Als je de beelden van het zonovergoten Thailand ziet, denk je: “Dat moet lukken”. Niets is minder waar! Deze serie zit boordevol drama. Nu eens in een andere setting, waar de kleurrijke, zonnige beelden van je scherm af spatten. Hiermee kan de lichttherapielamp prima de kast in de komende winter.


“Hoe lekker is het om je man eens flink de waarheid te vertellen.”

Zo is er een echtpaar van middelbare leeftijd. De vrouw wil haar verzuurde man in rolstoel verrassen met deze topvakantie. Maar de man vindt er niks aan. Het liefst blijft hij de hele dag op zijn kamer zitten met de airco aan. De vrouw heeft zich jarenlang geschikt naar de wensen van haar man en dat is ze nu helemaal zat. Ze trekt haar eigen plan, ontdekt wat zij zelf leuk vindt en besluit uiteindelijk om duikinstructrice te worden. Verfrissend om eens te zien hoe dat er op latere leeftijd uitziet. Wel triest om te zien dat deze vrouw, nu pas voor zichzelf opkomt.

Als ze dit veel eerder had gedaan en die man van haar eens flink de waarheid had verteld, was haar een hoop ellende bespaard. (En zou ze er een stuk blijer uit hebben gezien!)

Hieronder wat tips voor deze mevrouw – en iedereen die zich hierin herkent – die ze al veel eerder had moeten volgen…  Of kijk eens voor meer Girls in FilmHoe word ik assertief?


Deze vrouw was natuurlijk veel te (zacht)aardig voor die ouwe zuurpruim. Heeft altijd ja-en-amen gezegd en zich ondergeschikt opgesteld ten opzichte van haar man. Ondertussen stapelde zich de lelijke gedachten natuurlijk bij haar op. Boosheid, verdriet en misschien wel haatgevoelens… Best gevaarlijk natuurlijk. Want als de bom barst, word je over-assertief (oftewel agressief, herkenbaar?).

Hoe voorkom je dat je agressief wordt? Om assertief te worden, is het de kunst om gelijkwaardig met jezelf én de ander om te gaan.

In dit geval had ze haar man veel eerder respectvol kunnen confronteren en haar grenzen aangeven. Ze had kunnen uitspreken waar zij behoefte aan had en dit ook aan hem vragen. Zo blijf je in gesprek, stel je je grenzen, blijf je eerlijk tegen elkaar en hoef je de dingen niet groter of kleiner te maken dan ze zijn. Of je man in de plomp te duwen zoals die arme Majlis (spoiler alert!). Dan communiceer je vanuit een gelijkwaardige volwassen rol, in plaats van een onderdanige kind rol.

Heel interessant. Probeer het maar én begin er op tijd mee.. ?

Zin in meer films en series? Kijk dan eens op http://www.girlsinfilm.nl/


80 keer bekeken0 reacties
Contact

Dok-Zuid

Overtoom 278 A

1054 JC  Amsterdam

​​

Tel: 06-20620001

Irene@dok-zuid.nl​

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Copyright Dok-Zuid | sitemap